Bent u binnen uw kinderopvangorganisatie verantwoordelijk voor de training van medewerkers? En merkt u dat traditionele trainingen vaak net niet helemaal aansluiten bij wat uw organisatie nodig heeft? Stel uzelf dan de volgende vraag: hoe helder zijn de leerdoelen van mijn organisatie?
Ik hoor u al denken: “Hij gaat nu toch niet over SMART beginnen..” Wees gerust, dit blog gaat niet over HOE u heldere leerdoelen formuleert (daarover meer in het whitepaper Leerdoelen), maar WAAROM heldere leerdoelen zo belangrijk zijn voor een training.
Hoe bepaalt u of een training daadwerkelijk effect heeft?
Als wij aan tafel zitten met een kinderopvangorganisatie vragen we altijd naar de huidige manier van trainen. Het meest gegeven antwoord: “We sturen medewerkers een dag of dagdeel op training.” Vervolgens vragen we waarom ze voor deze manier van trainen kiezen. “Omdat we dit altijd al zo hebben gedaan,” antwoordt het merendeel. De laatste vraag die we stellen: hoe bepaalt u of de training daadwerkelijk effect heeft?
Dan blijft het vaak stil. Of mompelen ze dingen als: “medewerkers vinden de onderlinge interactie fijn.” Onderlinge interactie is waardevol, maar hoe effectief is die traditionele manier van trainen nou écht? We weten van onderzoek dat 66% van de opgedane kennis tijdens een traditionele training na één dag vervliegt. En dan bent u uw medewerkers ook nog eens een volledige dag of een dagdeel kwijt. Zonde, toch? Hoe voorkomt u dat al die waardevolle kennis verloren gaat?
Formuleer heldere leerdoelen
Een training zonder leerdoelen is als reizen zonder navigatie. Leerdoelen geven uw training richting, een duidelijk begin- en eindpunt en stap-voor-stap instructies. Benieuwd naar de voortgang van uw medewerkers? Met heldere leerdoelen ziet u direct waar op de leerroute zij zich bevinden. Ligt iemand even niet op koers, dan stuurt u tijdig bij. Hierbij geldt: hoe scherper uw leerdoelen, hoe effectiever de training.
De trend is dat medewerkers een steeds grotere rol krijgen in het formuleren van leerdoelen binnen een training. Medewerkers die precies weten wat ze moeten doen om hun leerdoelen te bereiken zijn meer gemotiveerd en betrokken. In 95% van de organisaties leiden heldere leerdoelen dan ook tot meer productiviteit.
