Met een goede onboarding e-learning gaan medewerkers zelfverzekerd en toegewijd aan de slag. Hoe zorgt u er als werkgever voor dat uw nieuwe medewerkers zich, ondanks het thuiswerken, toch onderdeel voelen van uw organisatie?
Wist u dat 34 procent van de medewerkers binnen een jaar van baan wisselt bij een nieuwe werkgever? En dat 20 procent al van baan wisselt in de eerste 45 dagen? Een goede onboarding speelt een belangrijke rol in het aantrekken én behouden van medewerkers. Hoewel onboarding is gericht op mensen, betekent het niet dat er geen technologie aan te pas mag komen. Onboarding e-learning is het ideale alternatief voor onboarding op afstand. En met deze 7 stappen maakt u een onboarding e-learning waar nieuwe medewerkers blij van worden.
1. Formuleer heldere leerdoelen voor uw onboarding e-learning
Wilt u zien of uw onboarding zijn vruchten afwerpt? Stel heldere leerdoelen die specifiek gericht zijn op nieuwe medewerkers. Meet bijvoorbeeld de onboarding experience van de nieuwe medewerker met het leerdoel: Nieuwe medewerkers hebben een score van ten minste 4 van de 5 op het onderdeel onboarding experience.
U houdt de real time resultaten van nieuwe medewerkers bij via het e-learning dashboard. Wijken de data van een nieuwe medewerker af? In het dashboard ontdekt u waar het tijdens het onboardingsproces is misgegaan. Zo heeft u een mooie ingang voor een gesprek met uw nieuwe medewerker; welke aanpassingen kunt u doen om een nóg betere match te krijgen?
Uw onboarding e-learning meetbaar effectief? Download het gratis whitepaper ‘Leerdoelen’ en ontdek 3 methodes voor het scherper formuleren van leerdoelen.
2. Zet alles op één plek
Uw nieuwe medewerker doet een tsunami aan indrukken op in de eerste weken. Zelfs vanuit huis. Ontelbare video-meetings. Inloggen in een onbekend systeem. En in welke map stond die informatie ook alweer? Maak het nieuwe medewerkers gemakkelijk en richt één centrale online plek in waar uw nieuwe medewerker alle informatie kan vinden.
Met het e-learningplatform van InThere organiseert u gemakkelijk al uw onboarding materiaal. Personaliseer de look en feel van het platform met uw eigen logo en huisstijl, zodat de uitstraling helemaal past bij uw organisatie.
3. Maak virtueel kennis
Hoe maakt uw nieuwe medewerker kennis met de organisatie als hij niet fysiek aanwezig is? Geef een virtuele rondleiding. Laat het team videoboodschappen inspreken. En maak een online smoelenboek met de namen, functies en contactgegevens van alle medewerkers.
Geef ook een sfeerimpressie van de vrijdagmiddagborrel, de zomerbarbecue en andere bedrijfsuitjes. Zo leert de nieuwe medewerker uw organisatie alvast kennen en kan hij zich alvast verheugen op de terugkomst naar kantoor.
4. Spreid onboarding uit over een langere tijd
Hoeveel weet een nieuwe medewerker nu écht van uw organisatie en de functie na 4 weken training? Idealiter heeft uw nieuwe medewerker tijd om te oefenen, met iemand over de ervaringen te praten en om te reflecteren. Doorloopt de medewerker al deze stappen, dan ontwikkelt hij de benodigde competenties voor de functie. Het gaat hierbij niet om meer tijd of inhoud, maar om het bieden van een ervaring die iemand helpt te ontwikkelen en te groeien binnen een functie.
Dus waarom spreidt u het onboardingsproces niet uit over een langere periode? Laat uw nieuwe medewerker iedere dag 15 minuten leren via e-learning. Lang genoeg om nieuwe kennis op te doen. Kort genoeg om het geleerde meteen in de praktijk te brengen. Al met al kost het u geen extra tijd─het e-learningtraject staat al klaar─, maar het leidt wél tot de gewenste resultaten.
5. Maak onboarding e-learning fun met MicroGames
Nog een manier om nieuwe informatie beter te laten beklijven: maak onboarding fun met MicroGames. MicroGames zijn korte en uitdagende serious games. Per game behandelt uw nieuwe medewerker een leerdoel. Ze krijgen tijdens het spelen meteen feedback. Bovendien worden ze —door de organisatie of collega’s— uitgedaagd om behaalde prestaties te verbeteren.
Maak bijvoorbeeld een MicroGame waarin de nieuwe medewerker leert wat hij moet doen als hij aan het einde van de dag als laatste in het pand is. Of een game waarmee de medewerker leert wat hij wel en niet op social media kan zeggen.
6. Vergeet het échte contact niet
Onboarden doet u niet in uw eentje. Het gaat erom dat u nieuwe medewerkers het gevoel geeft dat ze erbij horen. Dat ze onderdeel zijn van een team en de cultuur snappen. Als we samen iets ondernemen, voelen we ons namelijk meer verbonden. Ook online. Is dat dan minder persoonlijk? Niet per sé.
Stimuleer nieuwe medewerkers om collega’s te ontmoeten met een online koffiekwartiertje. Plan alvast digitale afspraken met teamleden in. En laat ze aansluiten bij een dagelijkse online team check-in.
7. Stimuleer continu leren
Heeft uw nieuwe medewerker heeft de onboarding e-learning met vlag en wimpel doorstaan? Moedig de werknemer aan om dagelijks terug te keren naar het e-learningplatform voor verdere groei en ontwikkeling. Zorg dat er, naast herhaling van de onboardingmodules, ook andere, nieuwe modules aan bod komen.
Continu leren is DE trend van leren tot 2030. En dat is niet voor niets. Continu leren is nodig om te kunnen blijven groeien en concurreren in de steeds veranderende wereld. Bovendien blijft kennis veel beter en langer hangen dan na een korte periode stampen.
Wilt u een onboarding e-learning waar nieuwe medewerkers blij van worden? Met het e-learningplatform van InThere verzamelt u al uw onboardingmateriaal op één plek. Bovendien creëert u een afwisselende, leuke en meetbaar effectieve onboardingervaring voor uw nieuwe medewerkers met MicroGames. Interesse? Neem contact op voor meer informatie.
